poniedziałek, 9 listopada 2015

Fiolet na talerzu

Po statystykach postów widzę, że zaczęliście hurtowo kupować dynie. Prym wiodą dyniowe ciasteczka i dyniowe cupcakes z kremem cynamonowym. Gdzieś na szarym końcu tli się także pumpkin pie i dyniowe scones, ale nawet nie mają startu do dwóch pierwszych pozycji. To dobrze, że coś się tu dzieje, mimo mojej dotkliwej nieobecności.

Siedząc z kubkiem gorącej herbaty, patrząc na spadające ostatki liści i snując wzniosłe refleksje o przemijaniu czasu, zaczęłam przekopywać moje niezmierzone bazy danych w poszukiwaniu czegoś, co nada się do publikacji. Niemal już o nie zapomniałam, a była taka dobra. Temat przewodni to "fiolet" i taka trochę jest ta sałatka. Może bardziej różowa niż fioletowa, ale żywych kolorów odmówić jej nie sposób. Gdybym miała jeszcze fioletowy jarmuż, to mielibyśmy mariaż idealny :) Moim zdaniem doskonale zagrałyby tu jeszcze słodkie, fioletowo-czerwone figi. Do przemyślenia na następny raz.


Fioletowa sałatka na ciepło

70 g posiekanego jarmużu
1 fioletowa marchewka
1 średni bakłażan
2 czerwone cebule
100 g sera koziego
pestki z 1/2 granatu

2 łyżki cukru trzcinowego
50 ml octu jabłkowego
1 łyżka oleju rzepakowego

Dressing:
1 łyżka octu winnego
1 łyżka miodu akacjowego (lub innego o neutralnym smaku)
nasiona z 1/2 granatu
50 ml oleju z orzechów włoskich
sól i pieprz

Nastaw piekarnik na 170 st. C. Bakłażana pokrój w grubsze plastry, z jednej strony posyp solą i odstaw na 5-10 minut. Po tym czasie bakłażan puści sok, zetrzyj go za pomocą ręcznika papierowego. Plastry bakłażana posmaruj oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i piecz przez około 20 minut, aż zmięknie i się zrumieni.

Wszystkie składniki dressingu wrzuć do blendera i zmiksuj przez minutę. Następnie przecedź przez sito do rondelka i podgrzewaj przez 5-10 minut, aż się zredukuje.

Marchewkę obierz za pomocą obieraczki, a następnie ścinaj podłużne, cienkie pasma/wstążki. Cebulę pokrój w piórka i przełóż do miseczki. Zalej octem wymieszanym z cukrem i odstaw na czas pieczenia bakłażana. W dużej misce ułóż jarmuż, pasma marchewki oraz upieczonego bakłażana pokrojonego w ćwiartki. Dodaj zamarynowaną wcześniej cebulę, wierz posypujemy pokruszonym serem kozim i pestkami granatu. Całość polewamy ciepłym dressingiem.Voila!



2 komentarze:

  1. Uwielbiam bakłażana i dania z nim, w takie sałatce na pewno komponuje się świetnie:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...