niedziela, 21 września 2014

Dynię (je)dynie jesienią

W moim domu nastąpiła oficjalna inauguracja jesieni. Dzieje się tak zawsze gdy przygotuję coś z dyni. Dynia to dla mnie jesienny symbol, nie jadam jej przed sezonem w obawie, że lato się obrazi i już nigdy nie przyjdzie. Ale do końca lata zostało mniej niż 48 godzin, więc może przymknie na to oko.  Kilka okazów cierpliwie leżało w spiżarce i dzisiaj jest ten dzień.
Z reguły wrzucam dynię do curry lub robię zupę, ale tak się składa, że skubana wyjątkowo dobrze smakuje w wersji słodkiej. Najdzie mnie czasem na pumpkin pie, zrobię ciasto dyniowe (zamiast marchewkowego), ale dzisiaj jest specjalny dzień. Dzisiaj mija 8 lat z moim R., niestety ten dzień jesteśmy zmuszeni spędzić w domu. Remontowe kontuzje i choroby bywają bardzo bolesne, trzeba więc to życie jakoś osłodzić. Bezglutenowe babeczki ze słodkim kremem sprawdzają się w tej roli doskonale.
Do purée najlepsza będzie umiarkowanie wilgotna dynia. U mnie sprawdziła się piżmowa, hokkaido byłaby nieco za sucha.



Bezglutenowe dyniowe muffiny z cynamonowym kremem
gluten free pumpkin cupcakes with cinnamon frosting

150 g startych orzechów włoskich
200 g mąki ryżowej
150 g cukru brązowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki imbiru

250 g purée z dyni
150 ml mleka
2 jajka
100 ml oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)

Z podanych proporcji wychodzi 18 babeczek.

Nastaw piekarnik na 180 st. C.
W dużej misce połącz orzechy, mąkę ryżową, cukier, sodę, sól i przyprawy. W osobnym naczyniu połącz mokre składniki. Za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj suche i mokre składniki. Nakładaj masę do papilotek (ok. 3/4 ich wysokości). Piecz przez 25 minut. Studź na kratce.




Krem cynamonowy

100 g masła w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
400 g kremowego serka
ziarenka wyskrobane z jednej laski wanilii
1,5 łyżeczki cynamonu

Masło utrzyj z cukrem pudrem, cynamonem i wanilią na puszystą masę. Stopniowo dodawaj kremowy serek, stale miksując. Aby ułatwić sobie dalszą pracę, włóż krem do lodówki i schładzaj przez 30 minut. Następnie przełóż go do rękawa cukierniczego i dekoruj babeczki.


27 komentarzy:

  1. Przesmaczne robią wrażenie, z tym kremem muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne babeczki, kocham dyniowe wypieki i kusi mnie Twój przepis bez glutenu, a ten krem bomba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam :) Są leciutkie i wilgotne zarazem. Mocno jesienne przez dodatek przypraw.

      Usuń
  3. Weszłam na Twojego bloga przypadkiem i jestem totalnie zachwycona. Cudne zdjęcia, naprawdę fajne przepisy. A ten na dyniowe muffiny będę musiała koniecznie wypróbować.

    Pozdrawiam,
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają fantastycznie, takie cuda na rocznicę to zawsze są dobre; ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schlebiasz im tylko przez cynamon, hihi ;)

      Usuń
  5. Przecudne muffiny, a zdjęcia jeszcze piękniejsze - prawdziwa muffinowa pracownia! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie na ogródku już też czekają :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę! Mi w tym roku nie było dane wyhodować ani jednej ;)

      Usuń
  7. Jak u ciebie pięknie!Pachnie jesienią.....ach co tu dużo mówić!Zakochałam się:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jeśli jesień będzie tak wyglądać i smakować, to ja jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis i przepyszne zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie jest unikanie tematu jesieni za to, pomimo że ta oficjalna już się zaczęła ponoć. Dynie uwielbiam, ale zdecydowanie nie lubię kurtek na porannym spacerze. Jeszcze wczoraj założyłam lekki sweter a dzisiaj myślałam że zamarznę w ciepłym. Muszę zjeść te dyniowe cudeńka na pocieszenie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż pod nosem niecenzuralne słowo padło, gdy zobaczyłem zdjęcia, jako zachwyt nad nimi.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają przepysznie, w ogóle śliczne zdjęcia :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  13. tak, pierwsza potrawa z dyni=początek jesieni:) bardzo apetyczne babeczki!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. czy mozna zamiast muffinek upiec ciasto z podanego przepisu? jak tak to w jak duzej formie?

    OdpowiedzUsuń
  15. super fajne naprawdę polecam :) :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...