poniedziałek, 3 września 2012

Plum 'n Nuts

Na Śląsk dość gwałtownie wtargnął wrzesień. Bezczelnie potraktował lato i zostawił brudne, przemoczone buty w przedpokoju. Obok tych brudnych butów leżą skrzynki pełne śliwek. Śliwki czekają na swoją kolej: ciasta, ciasteczka, powidła, chutney’e, kompoty, muffiny. Trzeba wykorzystać całe dobro inwentarza, nic nie może się zmarnować. I na pewno jeszcze się tutaj pojawią.


Moja moc przerobowa wzrasta wtedy do maksimum, potrzebuję jednak siły napędowej. Nie jest żadnym odkryciem, że muzyka pełni funkcje katalizatora. Znalazłam jednak coś, co bardziej wpędza mnie w jesienną melancholię. Coś z pogranicza CocoRosie i Kate Bush. Nie dla mięczaków. Ale trochę o śliwkach. 

 


Tymczasem zapraszam na śliwkową tartę, oczywiście w towarzystwie dobrej kawy i bez ideologicznych dysput, od których boli głowa.

Przepis autorstwa Liski z White Plate + moje drobne modyfikacje



Śliwkowa tarta orzechowa na razowym spodzie

200 g mąki pszennej razowej
70g pszennej
30 g cukru
2 żółtka
140g masła, pokrojonego w kostkę
6-7 łyżek wody

500 g śliwek, pokrojonych w ćwiartki
70 g zmielonych orzechów (użyłam włoskich)
70 g drobnego, brązowego cukru
50 g roztopionego masła

forma do tarty o średnicy 28cm

Nastaw piekarnik na 200 st. C. Z mąki, cukru, masła i żółtek zagnieć ciasto. Będzie dosyć suche, więc w trakcie zagniatania dolewaj wody. Nie męcz ciasta zbyt długo. Gdy już będzie po wszystkim, wylep ciastem przygotowaną formę (jeśli nie masz teflonowej, posmaruj wcześniej masłem i posyp bułką tartą). Wstaw do piekarnika na 15 minut.
Wyciągnij ciasto z piekarnika, na wierzch wysyp orzechy połączone z cukrem, ułóż śliwki tak symetrycznie, jak tylko potrafisz. Na koniec skrop wszystko wcześniej roztopionym masłem.
Piecz w piekarniku 30-40 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni, przykryj je folią.

Zjadać do ostatniego okrucha.  




5 komentarzy:

  1. No widzę, że u ciebie rzeczywiście do ostatniego okruszka, bo na blaszce nie widać śladu po zjedzonych już kawałkach ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W myśl zasady, że jedzenia nie wolno marnować ;)

      Usuń
  2. Kruche ciasto, śliwki i migdały- to musi smakować na prawdę pysznie :) Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne ciasto ;] pozdrawiam ;]

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...