wtorek, 14 lutego 2017

Święto zakochanych (w czekoladzie), czyli rzecz o truflach



Obchodzicie Walentynki? Ja też nie. Ale uważam, że każda okazja jest dobra, by świętować. Jeśli nie miłość do kogoś, to chociaż miłość do czekolady. Bo ta nigdy nie przeminie, a czekolada zawsze zrozumie. Tę miłość rzecz jasna można z kimś dzielić, to nawet wskazane. A wspólną pasję bezwzględnie należy pielęgnować! Czy można czynić to lepiej, niż poprzez turlanie słodko-gorzkich, czekoladowych trufli?

Jeśli więc kochacie czekoladę - ten przepis jest dla Was.
Jeśli jednak obchodzicie Walentynki i potrzebujecie doskonałego wyznania miłości - (nie będziecie zaskoczeni) ten przepis jest dla Was.
Jeśli nie ma żadnej okazji, ale głupio tak po prostu zjeść tabliczkę czekolady - patrz wyżej.

czekoladowe trufle


Błyskawiczne trufle czekoladowe
quick chocolate truffles

250 g gorzkiej czekolady 70%
100 ml śmietany 30%
50 g masła
1 łyżka likieru orzechowego
gorzkie kakao

Śmietanę wraz z masłem umieść w rondlu i podgrzej, nie doprowadzaj do wrzenia. Do gorącej mieszanki dodaj posiekaną drobno czekoladę i odstaw na 1-2 minuty. Za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz gęstą i jednolitą masę. Dodaj likier i ponownie wymieszaj. Masę czekoladową przelej do szerokiego naczynia i schowaj do lodówki na 30-60 minut. Gdy masa stężeje (ale nie będzie całkiem twarda), uformuj z niej kulki i obtocz je w gorzkim kakao. Przechowuj w lodówce.

czekoladowe trufle

3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...