środa, 1 kwietnia 2015

Zimno WON!

Choć dzisiaj Prima Aprilis, nie jestem skłonna do żartów. Zima tej wiosny może wpędzić w depresję. Ciśnienie spadło pod ziemię, głowa zaraz mi eksploduje. Też tak macie? Mam nadzieję, że nie.
Liczę na to, że tegoroczne święta nie będą białe, tylko wściekle zielone. Może ten lekko oszukany mazurek przekona wiosnę, że warto zainwestować energię w ten czas? Wiosno, nie daj się prosić..



Zielony mazurek z herbatą matcha
foremka o wymiarach 35 x 11 cm

Ciasto:
150 g mąki pszennej
100g zimnego masła
40 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka śmietany 18%
szczypta soli

Środek:
250 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
skórka otarta z 1 limonki
sok z połowy limonki
1 łyżeczka herbaty matcha
cukier do smaku
2-3 bezy



Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj posiekane w kostkę masło i rozetrzyj w mące palcami, aż powstaną "zacierki". Następnie dodaj żółtko, śmietanę i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj w lodówce na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na podłużny, prostokątny placek. Delikatnie przełóż je do foremki, dociśnij do dna i brzegów. Dno nakłuj widelcem, na wierzch wyłóż papier do pieczenia, a na papier wysyp fasolę/ryż (lub coś innego, co obciąży ciasto).
Piecz przez 15 minut z obciążeniem i 15 minut bez obciążenia. Studź w foremce, na kratce.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź. Mascarpone przełóż do miski, dodaj ostudzoną czekoladę i zmiksuj. Następnie dodaj matchę, sok i skórkę z cytryny. I ponownie wymieszaj. Jeśli to konieczne, dodaj trochę cukru do smaku.

Masę wyłóż na ostudzony spód i wyrównaj. Schładzaj w lodówce przez 30-60 minut. Przed podaniem udekoruj pokruszoną bezą i herbata matcha. 



21 komentarzy:

  1. Czy te herbatę mogę zamienić inną? np. zieloną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Matcha ma postać intensywnie zielonego proszku, co widać na zdjęciu. Nadaje kolor i specyficzny smak, więc nie da się jej zastąpić inną herbatą. Zawsze możesz dodać zielony barwnik ;)

      Usuń
  2. Piękny! ;)
    A o pogodzie nic mi nie mów...chodzę po domu jak zoombie z gorączką, kaszlem i katarem. Ciśnienie spada, a ja ''duopata'' i reaguję strasznie, eh.. :/
    Żyć się odechciewa! A pomyśleć, że na Wielkanoc ma być zimniej niż w Boże Narodzenie :')

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ma piękny kolor! Może chociaż taki mazurek na święta będzie zielony ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wygląda taki zielony mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że subtelnie ożywi wielkanocny stół :)

      Usuń
  5. fantastyczne doznania wzrokowe . i na pewno smakowe . gratuluję pomysłu :)
    i WSZYSTKIEGO wiosennego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę się przyznać że nie przepadam za mazurkami, kojarzą mi się ze słodkim ulepkiem, ale ten wydaje mi się rewelacyjny, a tę herbatę mam i nie miałam na nią pomysłu, Twój bardzo mi się spodobał! Wesołych zielonych świąt ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten w żadnym wypadku nie jest ulepkiem. Chyba bliżej mu do tarty niż mazurka ;)
      Wesołych!

      Usuń
  7. ta zieleń jest tak wiosenna, tak hipnotyzująca! nie można się nie skusić!

    OdpowiedzUsuń
  8. aach piękne zdjęcia... zjadłabym monitor komputera, tak apetycznie to wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Fenomenalny! Ten kolor... No coś pięknego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ratunku! właśnie zrobiłam ciasto- w jakiej temp piec? :)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, dopiero teraz zauważyłam powiadomienie, ale mam nadzieję, że spód się uda? :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...