piątek, 17 kwietnia 2015

Jarmuż to mus tej wiosny

Chyba nadszedł ten moment i mogę otwarcie powiedzieć - zabieram się za siebie. Jednocześnie parskam śmiechem, bo takich deklaracji składałam dziesiątki. Z początkiem roku, z początkiem wiosny, na kilka tygodni przed początkiem lata, na parę miesięcy przed ważnym wydarzeniem. Jestem pewna, że większość z Was tak miewa. Ile razy dotrzymaliście słowa? Mój rekord to 4 miesiące, choć z tendencją spadkową ;) Czy faktycznie jest z czym walczyć? Głównie z własnym lenistwem i trybem życia. Nie mam nadwagi, generalnie wyglądam dobrze, ale nigdy nie byłam szprychą. Wiecie, taką wyrzeźbioną dziewczyną w kolorowych szortach i sportowym topie znanej marki. Nie, tak nigdy nie było (i nigdy nie robiłam sobie selfie, jestem spalona). Ale mogłabym nią być już dziesiątki razy, tyle ile obietnic sobie składałam. Tym razem nie popełnię tego błędu, takie postanowienia działają na mnie destrukcyjnie. Szprychą pewnie też nie będę, bo za dobrze siebie znam. Ale marzy mi się dobre samopoczucie, pogodzenie ze sobą, akceptacja. Że dobrze ze sobą postępuję i nie robię organizmowi krzywdy, że on i ja żyjemy w pełnej symbiozie. To chyba najtrudniejszy proces i temu chciałabym podołać.
Może tym razem się uda? Nie wiem, nie będę robić planów. Samokontrola powinna mi w zupełności wystarczyć. Na początku tej drogi ZAWSZE sięgam po koktajle. Są proste w przygotowaniu, szybkie i funkcjonalne. Z naciskiem na to ostatnie.
Ostatnio mamy szaleństwo na jarmuż. Jeśli do czegoś nie mam zaufania, najpierw wrzucę do to blendera - najprościej ;) Jarmuż okazał się wyjątkowo smacznym i funkcjonalnym dodatkiem. Standardowo zawiera mnóstwo witamin i minerałów, ale również sporo białka (sic!). Jest również bogaty w przeciwutleniacze czyli zestarzejemy się trochę później i być może unikniemy kilku poważnych chorób. Warto o nim poczytać i ulec tej modzie, przynajmniej raz warto!




Smoothie z jarmużem
kale smoothie

2 dojrzałe banany
sok z 1 limonki
1 dojrzałe awokado
1 małe jabłko
3 duże garści jarmużu
1 łyżeczka herbaty matcha
garść listków mięty
400 ml wody
nasiona chia

Jabłko obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz. Banany obierz i pokrój w duże kawałki. Jarmuż dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą.
Wszystkie składniki (oprócz nasion chia) wrzuć do kielicha blendera. Miksuj na wysokich obrotach przez 1-2 minuty. Podawaj udekorowane nasionami chia i listkami mięty.
Koktajl dzięki dodatkowi awokado jest bardzo gładki i kremowy, a nader wszystko syty. Bardzo polecam ;)




5 komentarzy:

  1. wspaniałe smaki i ile zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie spróbuję takiego pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem nawet, że najsmaczniej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ zielono tu u Ciebie! *.*
    Koktajl musiał być bardzo pyszny, ja uwielbiam je, ale do tej pory miksowalam same nasiona i owoce, trzeba to zmienić. :)
    Twój bardzo zachęca do spróbowania, zwłaszcza na tych zdjęciach. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zbieram się za koktajl z jarmużem od jakiegoś czasu i coś mi nie wychodzi. chyba nie wierzę, że może dobrze smakować;) ale może się w końcu przekonam bo też mam tego typu standardowe postanowienia, które tym bardziej stają się wyraziste im czas wskoczenia w letnie ciuszki się zbliża..a ta twoja wersja brzmi dobrze

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...