wtorek, 12 sierpnia 2014

Bananów ostatnie tchnienie

Każdy kolejny wpis o chlebku bananowym musi być poprzedzony biadoleniem o sczerniałych bananach. I tym razem nie będzie inaczej. Bo znalazłam w lodówce trzy banany w tak samo złej kondycji. Większość normalnych ludzi takie banany wyrzuca, bo co można z nimi zrobić? A takie są właśnie najlepsze, wie to każdy kto choć raz piekł ciasto z bananami. Mączyste, słodkie aż zęby bolą. No to co mogłam upiec.. chlebek bananowy to pierwsze, co przychodzi mi do głowy. Tak się spieszyłam z utylizacją bananów, że zapomniałam dodać do ciasta olej kokosowy. Ale też wyszło. Następnym razem spróbuję zrobić wersję bezglutenową, choć ziarenka kaszy jaglanej przyjemnie chrupią. Polecam do porannej kawy. Zdążysz upiec jeszcze rano ;)


Chlebek bananowy z kaszą jaglaną
banana bread with millet
przepis po modyfikacjach z bloga Life Love Food
keksówka o wymiarach 30x12cm

3 bardzo dojrzałe banany
1/4 szklanki mleka
6 łyżek syropu klonowego
3 łyżki syropu z daktyli
2 jajka
3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki posiekanych orzechów pecan
1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych+ kilka pecanów do dekoracji

Nastaw piekarnik na 190 st. C. Formę do pieczenia wyłóż papierem.

Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem.
Banany wrzuć do kielicha blendera, dodaj mleko, syropy, jajka, olej i zmiel na gładką masę.

Do dużej miski wsyp mąkę, sodę, cynamon i posiekane orzechy. Wlej bananowo-mleczną masę, dodaj kaszę jaglaną i dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy i wyrównaj. Na wierzchu ułóż orzechy pecan.

Piecz przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka.



14 komentarzy:

  1. Uwielbiam chlebek bananowy! :) To zdecydowanie najlepszy sposób na banany.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki chlebek bananowy musiał być wspaniały! : )
    Cudowne zdjęcia znów! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki wypasiony i zdrowy skład! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się ostatnio jadać coś więcej niż masło orzechowe i czekolada :P

      Usuń
  4. Wygląda jak bomba kaloryczna, a jego skład jest tak zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! robi wrażenie! ... oh, ale mi narobiłaś smaka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, przepyszny jest ten chleb! *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ on obłędnie wygląda! i jeszcze te orzechy na wierzchu.. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. chlebek wygląda WSPANIALE... będę musiała wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! A gdy trochę zeschnie można zrobić pyszne tosty francuskie (sprawdzone!)

      Usuń
  9. Oj tak, nie ma jak chlebek bananowy :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...