Aby potwierdzić moje deklaracje, dla magazynu Spring Plate przygotowałam wytrawny materiał o pomidorach. To się chwali, bo przecież znowu mogłam piec ciasta! Ale zawzięłam się, przecież przepadam za pomidorami i w sezonie mogłabym je jeść w ilościach urągających "wrodzonej kobiecej wstrzemięźliwości w jedzeniu". Poniższą tartę przygotowywałam już kilkukrotnie i jeśli tylko uzupełnię zapasy pomidorków koktajlowych, zrobię to znowu. Robi się szybko, je się szybko, tęskni się szybko. Odkrywam nowy wymiar formuły "fast food". Sezon na wyśmienite pomidory właśnie się rozpoczął!
A kto jeszcze nie czytał, zapraszam do lektury letniego Spring Plate :)
Galette z pomidorami i ricottą
tomatoe & ricotta galette
Ciasto
160 g mąki
pszennej
100 g mąki
pszennej razowej
125 g chłodnego
masła
1 jajko
1 łyżka kwaśnej
śmietany
1/2 łyżeczki
soli morskiej
Nadzienie
500 g pomidorów
koktajlowych
250 g ricotty
1 jajko
6 łyżek startego
parmezanu
sól
morska, pieprz, cukier puder
Dodatkowo
Dodatkowo
1 jajko
1
łyżka mleka
W dużej misce
wymieszaj obie mąki i sól. Dodaj pokrojone w kostkę masło i
rozcieraj je między palcami to uzyskania sypkiej konsystencji. Dodaj
roztrzepane jajko i śmietanę, zagnieć elastyczne ciasto. Zwiń je
w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 1 godzinę.
Ricottę wymieszaj
z jajkiem i serem, dopraw do smaku. Pomidory przekrój na pół.
Wyciągnij ciasto
z lodówki i rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i średnicy
około 30 cm. Na wierzchu rozsmaruj ricottę zostawiając około 5 cm
brzeg. Na serze rozłóż pomidorki rozcięciem do góry. Oprósz je
solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną cukru pudru. Brzegi ciasta
zawiń do środka i posmaruj je jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piecz w
temperaturze 190 st. C przez 45-50 minut.
Pysznie wygląda! :-) Skuszę się w weekend :-)
OdpowiedzUsuńDaj znać, jak wyszło :)
UsuńAle pięknie wygląda...:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco: )
OdpowiedzUsuńPiękna, kolorowa i pomidorowa - same zalety ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie! ; )
OdpowiedzUsuńŚwietne to galette! *.*
Super zdjęcia!
Dzięki :)
Usuńciekawe, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia! U mnie również szał na pomidora teraz jest i szukam ciekawego wykorzystania go, przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńale to ladnie wyglada/az chce sie siegnac:)
OdpowiedzUsuńm.
pięknie wygada. robisz rewelacyjne fotki kulinarii :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie, piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńcudowne galette - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń