poniedziałek, 14 lipca 2014

Francuska tarta dla leniwych i odpoczywających

Nadal jestem w szoku, to był naprawdę ciepły i słoneczny weekend! Od piątku do poniedziałku. Od rana do wieczora bez deszczu, a w słońcu i ciepłych podmuchach wiatru. W te wiejskie weekendy ostatnie o czy myślę to pieczenie i gotowanie. Jestem wówczas tania w utrzymaniu. Uszczęśliwia mnie zupa warzywna, gotowane warzywa i kawałek mięsa, sałatka pomidorowa na śniadanie. Jedziemy odpoczywać, a nie walczyć w kuchni. Ale wszyscy lubimy desery, dziadkowie zawsze muszą mieć ciasto do popołudniowej kawy, dlatego staram się robić coś szybkiego, prostego i pysznego zarazem. Było tak gorąco, porzeczki tak dojrzałe, ciasto tak gotowe ;) Jeśli wasze krzaczki porzeczek też uginają się pod ciężarem owoców, a zrobiliście już przetwory.. wiecie, co robić. Zdjęcia bez pompy i stylizacji, na naszych zabawnych talerzykach rodem z przedszkola!

 

Tarta francuska z kremem z mascarpone i porzeczkami
(
forma ø 28cm)
french tart with mascarpone cream and currants 

płat ciasta francuskiego dobrej jakości (na maśle!)
500g sera mascarpone
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
300g świeżych, czerwonych porzeczek (lub więcej)


Piekarnik nastaw na 200 st. C.
Spód formy do tarty wyłóż papierem do pieczenia, boki natłuść masłem. Płat ciasta (jeśli prostokątny, wytnij w nim okrąg) przełóż do formy, wyrównaj i dociśnij do brzegów. Na ciasto połóż kolejny arkusz papieru do pieczenia i wysyp nań obciążenie, które nie pozwoli ciastu się wybrzuszyć (ryż, fasola). Rozmieść je równomiernie w formie oraz na brzegach, żeby boki ciasta nie opadły.
Piecz z obciążeniem przez 15 minut. Ściągnij papier z obciążeniem i piecz przez kolejne 10 minut, aż ciasto się zrumieni.
Ser mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Oderwij szypułki od porzeczek.
Gdy ciasto już wystygło, równomiernie rozsmaruj na wierzchu krem i posyp porzeczkami. Dodaj kilka listków mięty dla ozdoby. Voila!



14 komentarzy:

  1. Abstrahując od całego samego przepisu, może być ciasto francuskie nie na maśle?! Chyba zacznę uważniej śledzić ich składy! ;o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość gotowych ciast dostępnych w sklepach bazuje na utwardzonych tłuszczach roślinnych, niestety ;)

      Usuń
  2. Wydaje się bardzo lekka. Wygląda przepysznie. Uwielbiam porzeczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kto pogardziłby takim ciastem? Chyba nikt, pyszne wygląda; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś w tym jest. Zniknęło przy pierwszym kawowym posiedzeniu ;)

      Usuń
  4. Wspaniale wygląda ta tarta! *.*
    Cudowne zdjęcia! ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. ale mi narobiłaś smaka mmm pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne i niezwykle apetyczne zdjęcia :) Szkoda że dopiero trafiłam na przepis bo moje ogródkowe krzaczki już niestety się nie uginają :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...