(forma ø 28cm)
french tart with mascarpone cream and currants
płat ciasta francuskiego dobrej jakości (na maśle!)
500g sera mascarpone
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
300g świeżych, czerwonych porzeczek (lub więcej)
Piekarnik nastaw na 200 st. C.
Spód formy do tarty wyłóż papierem do pieczenia, boki natłuść masłem. Płat ciasta (jeśli prostokątny, wytnij w nim okrąg) przełóż do formy, wyrównaj i dociśnij do brzegów. Na ciasto połóż kolejny arkusz papieru do pieczenia i wysyp nań obciążenie, które nie pozwoli ciastu się wybrzuszyć (ryż, fasola). Rozmieść je równomiernie w formie oraz na brzegach, żeby boki ciasta nie opadły.
Piecz z obciążeniem przez 15 minut. Ściągnij papier z obciążeniem i piecz przez kolejne 10 minut, aż ciasto się zrumieni.
Ser mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Oderwij szypułki od porzeczek.
Gdy ciasto już wystygło, równomiernie rozsmaruj na wierzchu krem i posyp porzeczkami. Dodaj kilka listków mięty dla ozdoby. Voila!
mniam super zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńAbstrahując od całego samego przepisu, może być ciasto francuskie nie na maśle?! Chyba zacznę uważniej śledzić ich składy! ;o
OdpowiedzUsuńWiększość gotowych ciast dostępnych w sklepach bazuje na utwardzonych tłuszczach roślinnych, niestety ;)
Usuńmmm.. pyszności!!!
OdpowiedzUsuńWydaje się bardzo lekka. Wygląda przepysznie. Uwielbiam porzeczki! :)
OdpowiedzUsuńO dziwo jest, mimo kremu z mascarpone :)
UsuńBez pompy najlepsza :D
OdpowiedzUsuńCzasem po prostu trzeba :D
UsuńKto pogardziłby takim ciastem? Chyba nikt, pyszne wygląda; )
OdpowiedzUsuńCoś w tym jest. Zniknęło przy pierwszym kawowym posiedzeniu ;)
UsuńWspaniale wygląda ta tarta! *.*
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia! ; )
Boska <3
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś smaka mmm pyszności...
OdpowiedzUsuńPiękne i niezwykle apetyczne zdjęcia :) Szkoda że dopiero trafiłam na przepis bo moje ogródkowe krzaczki już niestety się nie uginają :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń