czwartek, 5 września 2013

Ciasto z korzeniami

Między kolejnymi kartkami tekstu, tęsknię za tym, co kocham najbardziej. Jestem fanką krótkich form, więc pisanie elaboratów na setki akapitów męczy mnie i wysysa energię do życia. Tęsknie spoglądam na aparat i w myślach układam kolejne kompozycje. A potem muszę się skarcić i znowu zagonić do roboty. Wymykam się tylko na chwilę, by szybko cyknąć parę zdjęć tak, by nikt nie widział, że oderwałam się od klawiatury.
Aura z oknem zmienia się, jak w kalejdoskopie. Liście rdzewieją, powietrze jest rześkie, ale jakieś takie zakurzone. Nim się spostrzegliśmy, przyszła jesień. W spiżarce zalega koszyk buraków, które błagają o interwencję. Więc robię z nich ciasto, które od lat sobie obiecywałam. I tak kilka razy. Mocno czekoladowe, wilgotne, trochę czerwone, zwyczajnie pyszne.
Wspominałam, że blog ma już ponad rok? :) Myślę, że niebawem trafi się jakieś urodzinowe rozdanie..



Buraczane brownie
beetroot brownies
forma 24x24cm
po modyfikacjach z książki Kitchen & Co.

200g masła
250g czekolady gorzkiej 70%
200g buraków, ugotowanych i obranych
200g cukru trzcinowego
200g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże jajka
2 łyżki ekstraktu waniliowego

Nastaw piekarnik na 180st. C. Spód blachy wyłóż papierem do pieczenia.
Buraki zmiel na gładką pulpę w blenderze, lub zetrzyj na tarce.
Masło roztop w rondelku, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia.
W dużej misce zmiksuj jajka i cukier, aż masa będzie puszysta. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz buraki i dokładnie zmiksuj. Na koniec wlej masę czekoladowo-maślaną i ekstrakt waniliowy.
Ciasto przelej do formy do pieczenia i włóż do piekarnika.
Piecz przez 20-25 minut. Nie wydłużaj za bardzo czasu pieczenia, bo przesuszysz ciasto - brownie ma być lekko zakalcowate i mocno wilgotne. Taka jego natura ;)







10 komentarzy:

  1. Takie ciasta to zdecydowanie mój faworyt :)) pyszność !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne kwadraciki :) Prezentują się mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie takiego przepisu i ciacha bylo mi trzeba,genialne,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. to, co ma się do przekazania, można wyrazić jedzeniem (najlepiej!) :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka wypieczona praca magisterska.. no, no! :D

      Usuń
  5. Słyszałam już o brownie z burakami i ta wersja podoba mi się chyba nawet bardziej niż fasolowa ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi smakuje bardziej niż fasolowa ;)

      Usuń
  6. Pycha, zapraszam na konkurs!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...