wtorek, 10 września 2013

na szybko, na deser, na koniec lata, galette

Wyrwałam się, na moment.
Muszą być jakieś słodkie momenty. Szczególnie, że lato się kończy.
Jeżeli podobnie jak ja, jesteście zupełnymi niedorajdami w kwestii kruchego ciasta, pokochacie tę rustykalną formę "tarty". Ciasto robi się szybciej niż standardowe, nie trzeba podpiekać, nie trzeba dodatkowo chłodzić. Nic tylko piec. I jeść. 

Formy nie nazwałabym niedbałą, to raczej taka niewymuszona elegancja. I prostota, kocham prostotę ;)


Galette z borówkami i brzoskwiniami 
blueberry & peach Galette

250g mąki pszennej
125g schłodzonego masła
30g cukru pudru
1 jajko 
2 łyżki zimnej wody
1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli

350g borówek
2 duże brzoskwinie
5 łyżek zmielonych orzechów laskowych
2 łyżki bułki tartej
1 jajko, roztrzepane



Mąkę przesiej do dużej miski , dodaj sól i cukier, a następnie pokrojone w kostkę masło. Masło rozetrzyj z mąką, aż zacznie przypominać zacierki. Jeśli masz blender/malakser - wrzuć składniki do środka i dokładnie zblenduj. Pokojowa Nagroda Nobla dla konstruktora blendera!
Do masy dodaj jajko i śmietanę, wymieszaj nożem, dodaj wodę i zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj w lodówce na 20 minut. 
Brzoskwinie umyj, usuń pestkę i pokrój owoc w cienkie plastry. Borówki umyj i dokładnie osusz.
Nastaw piekarnik na 180st. C.
Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki, podsypując mąką rozwałkuj na grubość 2-3mm, placek powinien mieć około 30-40cm średnicy. Placek przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wymieszane orzechy i bułkę tartą wysyp na spód zostawiając 4cm odstęp. Ułóż plastry brzoskwiń po okręgu i w środku placka, następnie równomiernie wysyp borówki. Zawiń brzegi ciasta na nadzienie (możesz zrobić więcej estetycznych zakładek) i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut, aż brzegi się zrumienią.

Gdy ciasto lekko ostygnie, oprósz je dużą ilością cukru pudru.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, z gałką lodów waniliowych.

 

6 komentarzy:

  1. Niewymuszona elegancja do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią zjadłabym taki kawał ciacha :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się wspaniale,muszę upiec coś w ten sposób,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto i pysznie... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne! I do tego wygląda cudownie:)
    A Twój blog dodaję do obserwowanych :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoja tarta zdecydowanie nie wygląda nie niedbale złożoną, wygląda za to pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...