środa, 16 października 2013

nieśmiertelnik żółty październik i szarlotka, królowa ciast

"Czy mnie jeszcze pamiętasz
i może wrócić chcesz tu
czy jak inne dziewczęta
 zapomniałaś mnie już"
J. Tuwim

Miesięczna przerwa brzmi, jak największa przewina. A wielu z Was wie, jak trudno się wraca. W istocie powrót był ciężki, miałam sporo pracy na głowie. Ale jestem i większych przerw robić nie planuję. Może niebawem się czymś pochwalę? :)
Tym czasem pragnę Was czymś przekupić, chyba nie znalazłabym lepszej łapówki. Królowa ciast, symbol jesieni, niezastąpiona towarzyszka jesiennej herbaty. Wysłucha, przyjmie parę łez, osłodzi ból istnienia. Szarlotka. 
Ta odsłona jest tak prosta, że mogłabym ją robić z zamkniętymi oczami. Wyjątkowo bogata w smaku. Brzydka, ale w pewien sposób piękna. Takie ciasta lubię najbardziej.


Owsiana szarlotka z orzechami 
oatmeal apple pie with walnuts
przepis Liski po modyfikacjach
blaszka o wymiarach 24x24cm

Kruszonka:

170 g płatków owsianych, błyskawicznych
150 g mąki pszennej
100g zmielonych orzechów laskowych
150g cukru trzcinowego
250g masła, stopionego i ostudzonego
 
Jabłka:

600 g kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
4 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
cukier do smaku


Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj ręką lub w malakserze. 
Piekarnik nastaw na 190 st. C. Dno blachy wyłóż papierem do pieczenia.
W dużej, głębokiej patelni rozpuść masło i wrzuć pokrojone jabłka. Dodaj kilka łyżek wody i smaż przez kilka minut. Dodaj przyprawy oraz cukier, smaż jeszcze przez kilka minut, aż jabłka zaczną się rozpadać. 
Połowę kruszonki przełóż do blachy i mocno ugnieć na całej powierzchni. Wyłóż jabłka i wyrównaj. Równomiernie rozłóż resztę kruszonki, wygładź powierzchnię i lekko ugnieć.

Piecz w piekarniku przez 40-45 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni. Zostaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Najlepiej nakłada się po kilku godzinach od upieczenia, ale ciężko się powstrzymać. 


13 komentarzy:

  1. ja też lubię takie ciasta w rustykalnym klimacie.musi pięknie pachnieć jesienią:)

    m.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pięknie pachnie. A smakuje najlepiej na drugi dzień ;)

      Usuń
  2. Pyszny pomysł i jaki zdrowy! To lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. owsianka szarlotka *-* wygląda cudownie ! i już wyobrażam sobie jej fantastyczny smak <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie przerwy są też dobre :) a zwłaszcza TAKIE powroty :D

    OdpowiedzUsuń
  5. to jest ten moment, kiedy mój żołądek apeluje o kawałek szarlotki... chyba trzeba będzie zrobić własną ;)

    z gorącymi, pachnącymi kawą pozdrowieniami - Rusin

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przypuszczałam...że będzie taka pyszna :)
    Rodzince bardzo smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też zaskoczyła. Bardzo się cieszę, że smakuje :)

      Usuń
  7. Piękna szarlotka! : )
    Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...