piątek, 2 sierpnia 2013

Ciastka, a zdrowe

Część z Was na pewno się z nimi spotkała. Pewna strona nie ustępuje w bombardowaniu mnie tym przepisem, przynajmniej raz dziennie widzę TE zdjęcia. Przecież coś, co wygląda tak dobrze nie może być aż tak banalne i zdrowe. I uległam, padł ostatni bastion. I jestem tak szczęśliwa, że to się stało. Poranna kawa wydaje się przy nich mniejszą przewiną.
Płatki owsiane zastąpiłam żytnimi (bo smaczniejsze), a od siebie dodałam jeszcze dużo dobroci. Musicie spróbować, bo są bardzo gooey!



Żytnie ciasteczka bananowe
2 ingredient cookies
pomysł zaczerpnięty z Handimania


Do tych ciastek najlepsze będą bardzo dojrzałe banany, ale żółte i jędrne też się nadadzą.


szklanka płatków żytnich błyskawicznych
2 średnie banany
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
50g posiekanej czekolady mlecznej/gorzkiej
łyżka syropu z agawy - opcjonalnie 



Nastaw piekarnik na 180 st.C
Banany pokrój w plastry i rozgnieć widelcem na gęstą papkę - jeżeli są twarde, pomóż sobie blenderem. Wmieszaj płatki żytnie, kakao i siemię lniane, na końcu dodaj czekoladę. Jeśli masa nie jest wystarczająco słodka, dodaj syropu z agawy.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką nakładaj masę i formuj okrągłe ciastka. Z podanej porcji wychodzi około 9 ciastek. 
Piecz przez 15-20 minut. Studź na kratce.
Doskonale smakują z poranną kawą zbożową, gorącym kakaem z kardamonem, popołudniową latte, podwieczorkowym espresso lub mlekiem na dobranoc . W zasadzie z wszystkim smakują fantastycznie. Zachęcam do własnych eksperymentów!



15 komentarzy:

  1. Takie zdrowe to ja chętnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nie ukrywam, ciastka zniknęły po paru godzinach.. wszystkie ;)

      Usuń
  3. bardzo fajnie muszą smakować z bananem, a do tego zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gooey! Tak! No i dodatek banana, idealne do porannej kawy, jako przegryzka w trakcie czytania prasy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. zdrowe owszem, ale jakie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciasteczka właśnie lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super ciacha !! mega smaczne i do tego zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a z owsianych by wyszly?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś też zrobiłam takie ciasteczka bez jajek i masła.
    Moje mi nie smakował, może dlatego, że nie było w nich czekolady ;)
    Twoje bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. tylko 9 ciastek.... muszę podwoić ilość składników :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasteczka wyszły mi gumowe a liczyłam na to że będą chrupiące. Ktoś ostatnio piekł te ciastka i ma jakieś rady?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...