Część z Was na pewno się z nimi spotkała. Pewna strona nie ustępuje w bombardowaniu mnie tym przepisem, przynajmniej raz dziennie widzę TE zdjęcia. Przecież coś, co wygląda tak dobrze nie może być aż tak banalne i zdrowe. I uległam, padł ostatni bastion. I jestem tak szczęśliwa, że to się stało. Poranna kawa wydaje się przy nich mniejszą przewiną.
Płatki owsiane zastąpiłam żytnimi (bo smaczniejsze), a od siebie dodałam jeszcze dużo dobroci. Musicie spróbować, bo są bardzo gooey!
Żytnie ciasteczka bananowe
2 ingredient cookies
pomysł zaczerpnięty z Handimania
Do tych ciastek najlepsze będą bardzo dojrzałe banany, ale żółte i jędrne też się nadadzą.
szklanka płatków żytnich błyskawicznych
2 średnie banany
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
50g posiekanej czekolady mlecznej/gorzkiej
łyżka syropu z agawy - opcjonalnie
Nastaw piekarnik na 180 st.C
Banany pokrój w plastry i rozgnieć widelcem na gęstą papkę - jeżeli są twarde, pomóż sobie blenderem. Wmieszaj płatki żytnie, kakao i siemię lniane, na końcu dodaj czekoladę. Jeśli masa nie jest wystarczająco słodka, dodaj syropu z agawy.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką nakładaj masę i formuj okrągłe ciastka. Z podanej porcji wychodzi około 9 ciastek.
Piecz przez 15-20 minut. Studź na kratce.
Doskonale smakują z poranną kawą zbożową, gorącym kakaem z kardamonem, popołudniową latte, podwieczorkowym espresso lub mlekiem na dobranoc . W zasadzie z wszystkim smakują fantastycznie. Zachęcam do własnych eksperymentów!
Takie zdrowe to ja chętnie! ;)
OdpowiedzUsuńpożarłabym wszystkie :D
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, ciastka zniknęły po paru godzinach.. wszystkie ;)
Usuńbardzo fajnie muszą smakować z bananem, a do tego zdrowe:)
OdpowiedzUsuńGooey! Tak! No i dodatek banana, idealne do porannej kawy, jako przegryzka w trakcie czytania prasy :D
OdpowiedzUsuńzdrowe owszem, ale jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka właśnie lubię! :)
OdpowiedzUsuńfajne :)
OdpowiedzUsuńi dobre :)
Usuńsuper ciacha !! mega smaczne i do tego zdrowsze :)
OdpowiedzUsuńkurcze, trzeba spróbować ;)
OdpowiedzUsuńa z owsianych by wyszly?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKiedyś też zrobiłam takie ciasteczka bez jajek i masła.
OdpowiedzUsuńMoje mi nie smakował, może dlatego, że nie było w nich czekolady ;)
Twoje bym spróbowała ;)
tylko 9 ciastek.... muszę podwoić ilość składników :D
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyszły mi gumowe a liczyłam na to że będą chrupiące. Ktoś ostatnio piekł te ciastka i ma jakieś rady?
OdpowiedzUsuń