poniedziałek, 29 lipca 2013

Drożdżowe z borówkami na przekór upałom


Hot! Hitze! Chaud! Caliente! Caldo!   
Długo mnie nie było. Ciężko tu mówić o zamrożeniu działalności, raczej chwilowo się rozpłynęła, ale powoli wraca do formy stałej. Wiem, że włączenie piekarnika to istne szaleństwo, ale nie potrafię sobie odmówić ciasta drożdżowego. Jeśli czujecie podobnie, zarezerwujcie sobie rano czas i wentylator. A nawet dwa. 

Idę się schować do wanny z zimną wodą. 


Ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką 

blueberry yeast-cake with streusel
przepis na ciasto z Moich Wypieków po modyfikacjach

blacha 25x40cm


Zaczyn
30g świeżych drożdży
1/2 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka cukru

Ciasto
1/2 szklanki mleka
130g cukru trzcinowego
otarta skórka z jednej cytryny
50g rozropionego masła
1 jajko
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
500g borówek amerykańskich

Kruszonka
200g mąki pszennej
100g masła
1/2 szklanki cukru (ok. 130g)



Najpierw przygotuj zaczyn. W dużym naczyniu dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Szczelnie przykryh i odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczyn podwoi objętość. Następnie dodaj składniki potrzebne do wyrobienia ciasta (oprócz borówek) i zacznij je wyrabiać - zajmie Ci to parę minut. Ciasto powinno być dosyć elastyczne, jeżeli nadal mocno klei sie do dłoni, podsyp je kilkoma łyżkami mąki. Uformuj kulę, przełóż ją do dużej miski i przykryj. Poczekaj około 1-1,5 godziny, aż podwoi objętość.
Borówki dokładnie umyj, a następnie wysusz.
Teraz zabierz się za kruszonkę. Masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki, dosyp cukier. Rozetrzyj składniki palcami, aż zaczną przypominać zacierki, a potem zagnieć w zgrabną kulę.
Gdy ciasto juz wyrosło, przełóż je do blachy o wymiarach 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłóż borówki, a następnie pokrusz kruszonkę.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 45-50 minut







1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...