wtorek, 21 maja 2013

Leniwy maj i weekendowa cukiernia

Przerwy są złe. Zastoje są złe. Olewanie jest złe. Brak konsekwencji jest zły. Brak motywacji jest zły. 
Ale taki jest maj, cóż można poradzić.
Słońce nas rozpieszcza, więc każdą wolną chwilę spędzamy poza domem. Albo w domach innych ludzi. Zajadamy się lekkimi ciastami, pijemy spitzery albo dobre piwa (ola boga!) i najzwyczajniej w świecie się lenimy. Nie ma granic zdrowego rozsądku. Jest maj u licha!


Z okazji maja, za którym przepadam, postanowiłam zadebiutować w majowej Weekendowej Cukierni. Jeden wieniec niedawno kręciłam, dzisiejszy wyszedł równie pokracznie, ale na szczęście równie smacznie. 

Miłego maja!


Czekoladowo-pomarańczowy wieniec drożdżowy 
na podstawie TEGO przepisu, po modyfikacjach


 15g świeżych drożdży
 220ml ciepłego mleka
 30 g niesolonego masła, roztopionego
 55 g cukru
 1 jajko
 1/2 łyżeczki soli
 25 g kakao 

 375 g maki, plus trochę do podsypania 

55 g niesolonego masła, roztopionego
60 g brązowego cukru
70 g białego cukru
skorka z 2 pomarańczy (pomarańcze sparz wrzątkiem i porządni wyszoruj!)
55 g gorzkiej czekolady, posiekanej 



Z 5 łyżek mleka, łyżki mąki, łyżki cukru i pokruszonych drożdży przygotuj zaczyn. Połóż w ciepłym miejscu, aż zacznie pracować. 
W dużej misce za pomocą miksera ubij rozpuszczone masło i mleko, następnie dodaj cukier, jajko, sól i dalej miksuj. Dodaj kakao i drożdże i zmiksuj składniki. Na koniec stopniowo zacznij dodawać mąkę (najlepiej użyć do tego haków). Jeżeli nie masz haków, wyrabiaj ciasto ręcznie. Powinno być lekko klejące. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiaj przez kilka minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Ja dodałam całkiem sporo mąki. Uformuj kulę.
Dużą miskę wysmaruj oliwą, przełóż do niej kulę ciasta, obtocz w oliwie i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny. 
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wymieszaj oba rodzaje cukru ze skórką pomarańczową i roztopionym masłem.
Na oprószonym mąka blacie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 34x45 cm. Posmaruj równomiernie nadzieniem i zwiń w ciasny rulon, końcówki porządnie ściśnij, aby nadzienie się nie wydostało. Za pomocą noża przetnij rulon wzdłuż na pół, jeden koniec zostaw złączony.

Wywiń warstwy ciasta na wierzch i zwijaj je w luźny "warkocz".


Wieniec można upiec w tortownicy lub na zwykłej blasze. W tortownicy na pewno wyjdzie równy, ale mój rósł jak szalony i na pewno opuściłby formę o własnych siłach. 
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść na niej jeden koniec warkocza i zacznij zwijać tak, by powstał okrąg,  a w efekcie estetyczny wieniec (po upieczeniu i tak zignoruje Twoje plany). Przykryj wilgotną ścierką.
Nastaw piekarnik na 180 st. C. Piecz wieniec przez 40-45 minut, po upieczeniu przełóż na kratkę i pozwól mu ostygnąć.

Autorka przepisu uświetniła swój wieniec pomarańczowym lukrem, ja osobiście nie przepadam.



13 komentarzy:

  1. A mi się Twój wieniec bardzo podoba!
    I musi być pyszny.
    Niestety,nie zdołam już dołączyć do majowej WC.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście wieniec można upiec zawsze ;)

      Usuń
  2. Pięknie skręcony i składniki wróżą, e smakuje bajecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim osobistym przekonaniu jest lepszy od cynamonowego ;)

      Usuń
  3. Jak cudownie wygląda! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Eee..., Twój ładniejszy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ chodzi mi po głowie taki wieniec...piękny :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. łoł jak to cudownie wyglada :OO
    leniwy maj.. oo tak, to zdecydowanie..
    ale ja nie znosze szczerze mowiac takiego lenistwa..
    kompletnie nie wiem co ze soba zrobic przez najblizsze 4 miesiace, naprawde! (jestem po maturze)
    bezczynnosc meczy i zabijaaa ;( ah

    OdpowiedzUsuń
  7. wieniec piękny! szkoda, że mi nie udało się upiec:(

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tam, oj tam, wcale nie jest pokraczny. Moim skromnym zdaniem, jest bardzo efektowny. No i smaczny!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...