Czy u Was też dzisiaj zawitała wiosna? Złapałam się na tym, że od ponad miesiąca nie widziałam słońca. Podczas porannej pobudki prawie wypaliło mi oczy, było tak jasno! Celowo wyolbrzymiam, to był bardzo przyjemny dzień. Nie brakowało mi zajęć, jeszcze trochę brakuje zdrowia. Ale co tam, jest odwilż, jest słońce, prawie wiosna. Można już tylko zdrowieć.
Z okazji sesji, która właśnie się zaczęła (a którą już zdążyłam zamknąć), więcej czasu spędzam w domu. Mogę siedzieć i czytać, a potem jeszcze siedzieć, coś oglądać, i czytać i siedzieć.. słowem - nuda. Ale inteligentni ludzie się nie nudzą! A ja w poczuciu obowiązku i winy postanowiłam nadrobić stracony czas i upiec coś słodkiego. Dawno nie piekłam czegoś, co miałoby większą powierzchnię niż krakers. Ale mam czas, to piekę.
Zadanie było utrudnione, bo chorują niemal wszyscy domownicy. Wycieczki do sklepu ograniczyliśmy do minimum. Banany biły na alarm, że czas ich użyć, co zakomunikowały przybierając barwy brązu i czerni. Nie pozostało nic innego, jak upiec chlebek bananowy. Lubię chlebki bananowe - niewiele ode mnie wymagają, raptem kilka machnięć ręką. Do dzisiejszego chlebka potrzebujecie przede wszystkim bananów, potem cukinii, dzięki której ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne. Ale jeśli jej nie dodacie, świat się nie skończy. Przyda się czekolada, tego nie pomijajcie. Nigdy.
Pewnym urozmaiceniem jest serek z rodzynkami. Taką kombinację miałam okazję jeść w pewnym katowickim lokalu, gdzie serwują pyszne curry. Bardzo polecam! A jeśli wolicie tradycyjnie, na drugi dzień wrzućcie kromki chlebka do tostera i lekko chrupiące posmarujcie masłem.
Chlebek bananowy z czekoladą
forma 13cm x 30cm
150g mąki pszennej
150g mąki pszennej razowej
200g bananów (2 banany)
100g cukinii, startej na dużych oczkach
100ml maślanki
200g + 2 łyżki brązowego cukru
120g masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
100g posiekanej czekolady lub groszków czekoladowych
50g płatków migdałowych
Foremkę wysmaruj masłem i obsyp otrębami. Piekarnik nastaw na 190 st. C.
W misce wymieszaj obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i sodę.W głębokim talerzu rozgnieć banany, najlepiej widelcem. Roztop masło, ostudź i połącz z maślanką, jajkami i ekstraktem waniliowym. Mieszaninę wlej do miski z mąką, dodaj cukinię i wymieszaj. Dodaj banany i ponownie wymieszaj, na koniec wsyp czekoladę i delikatnie połącz z ciastem.
Ciasto wlej do formy, z wierzchu posyp cukrem i płatkami migdałów. Piecz przez 65-75 minut, do suchego patyczka.
Serek waniliowy z rodzynkami
100g kremowego twarożku
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki rodzynek
Serek, śmietanę i cukier waniliowy dokładnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj rodzynki. Voila!
Nakładaj grubą warstwę na kromki chlebka.
Jakie piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńJak je uzyskujesz:)?
bananowy wraz z marchewkowym i sernikiem stoją u mnie na równi - tych najpyszniejszych! <3
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek!
OdpowiedzUsuńW sam raz na przedwiosenną zimę.
Zdrowia!
ja też już zdążyłam zamknąć;)a ten chlebek wygląda rewelacyjnie,podoba mi się dodatek cukinii.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńA co to za lokal, bo ja z okolic katowic?:)
OdpowiedzUsuńHurry Curry :)
Usuńsuper, że jest zrobiony pół na pół z mąką razową :) pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńI właśnie sobie uświadomiłam, że nie jadłam jeszcze bananowego chlebka!
OdpowiedzUsuńA Twój wygląda genialnie;) Zapisuję przepis i czekam na ferie i przypływ wolnego czasu, który na pewno po części spędzę w kuchni :)
i ten retro kubek! :) Piękne zdjęcia, jak zawsze!
OdpowiedzUsuńA service business, or one with delivery service, can get into
OdpowiedzUsuńtrouble if the vehicle breaks down. This will help you as you begin to compare the New York lease options from different dealerships.
- He doesn't want any surprise costs for routine maintenance or repairs.
my blog Van Leasing
Upiekłam, zapraszam na oględziny ;) dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńhttp://zufikowo.blogspot.com/2013/08/chlebek-bananowo-cukiniowy-z-kawakami.html