sobota, 25 lipca 2015

Misja infuzja

Myślałam, że upalne lato to czas beztroskiego wylegiwania się w słońcu, sączenia chłodnych drinków i jedzenia soczystych, słodkich owoców. Tylko tyle i aż tyle. Tegoroczne "wakacje" konsekwentnie zmieniają moje nastawienie. Do życia i KLIMATYZACJI. To potwór z piekła rodem, który rujnuje opcje spędzania wolnego czasu i zdrowie. Pewnie trochę demonizuję, w końcu to też nasz sprzymierzeniec w walce z tropikalną temperaturą i lepieniem się ubrań do ciała. Ale tym razem dostrzegam więcej minusów. Pewnie dlatego, że właśnie leżę zgięta, jak paragraf, bo przewiało mi plecy. Myśleliście, że takie rzeczy dopadają tylko dziadków? Ja też.. O schylaniu mogę zapomnieć, a pozycja embrionalna jest jedyną komfortową. Przyjemna odmiana po moim wcześniejszym przeziębieniu i ostatnim zapaleniu opłucnej u R., które na dwa tygodnie przykuło go do łóżka. Nie przypominam sobie podobnych atrakcji, bo wcześniej nie mieliśmy okazji przez kilka godzin dziennie przebywać w klimatyzowanych pomieszczeniach. Także upały, spadówa! Wracajcie umiarkowane temperatury, bo nie dożyjemy zimy ;)

Możemy pomstować, ale niewiele możemy zrobić. Jak Wy radzicie sobie z upałami? Lody? Mrożona kawa? Chłodniki? Dla mnie woda to podstawa. Sama nie mam problemów z piciem czystej wody, ale inni miewają z tym problem. Zamiast słodkiego soku (który i tak kiepsko gasi pragnienie), lepiej podać wodę smakową. Nie słodkiego, sztucznego ulepka, a rześka, domową wersję. Opcji są setki, ogranicza Was tylko wyobraźnia i zaopatrzenie straganów. Ja przepadam za wodą pietruszkową, jest bombowa!



Wody owocowe
infused waters

truskawkowo-malinowa z granatem:
500 ml wody
200 g świeżych truskawek
100 g malin
50 g pestek granatu
listki mięty
pokruszony lód

cytrusowo-rozmarynowa z imbirem
500 ml wody
2 cytryny
1 limonka
5 cm imbiru
gałązki rozmarynu
pokruszony lód

ogórkowo-pietruszkowa z kiwi: 
500 ml wody
1 limonka
1 ogórek
2 kiwi
pęczek pietruszki
pokruszony lód

W każdym wariancie smakowym składniki należy pokroić w cienkie plastry – oprócz malin, pestek granatu i ziół. 
Owoce wraz z ziołami przełóż do słoika lub butelki i zalej zimną wodą. Następnie odstaw do lodówki na minimum dwie godziny, najlepiej na całą noc. Na chwile przed podaniem do wody dodaj kostki lodu i porządnie zamieszaj.
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...