Kapitalnie jest w ostatnim czasie, musicie przyznać. Zupełnie już zapomniałam o zimnej majówce, tak przyjemnie skończył się maj i zaczął czerwiec. Tak przyjemnie, że niespodziewanie przypiekł mi nos i pojawiły się nowe piegi. A w niedalekiej przyszłości szykuje się całkiem długi weekend, już przebieramy szkitkami.
Zjawiska pogodowe bardzo mnie cieszą, gorzej z tymi kulinarnymi. Mój organizm postanowił się zbuntować i każdy posiłek kończy się bólem brzucha. Przez to żywię się głównie chlebem, ziemniakami i kefirem. Raj blogera kulinarnego. Stąd też ta przejmująca cisza.. Mogę zapomnieć o świeżych warzywach i błonniku, o losie! Ale pozwalam sobie na filiżankę słabej kawy, nawet kosztem lekkiego rozdrażnienia. A jeśli dodać do tego wyjątkowo lekki deser, który obecnie nawet ja mogę jeść bez konsekwencji..
Wyszedł równy, dosłownie spod linijki. Stężał, jak należy i wygląda, jak ta lala. Sernik ideał, sernik zawodowiec. Na najbardziej podłym taborecie jaki mogłam znaleźć.
A gdyby dodać do niego mango? Albo jagody? Albo..
Sernik na zimno z truskawkami
cold strawberry cheseecake
tortownica o średnicy 20 cm
600 g twarogu sernikowego (użyłam Piątnicy)
200 g truskawek (do masy)
50 g przepołowionych truskawek
100 g białej czekolady
70 g cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
125 g ciastek digestive
60 g roztopionego masła
truskawki do dekoracji
listki mięty
Piekarnik nastaw na 175 st. C. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Ciastka zmiel w blenderze na piasek (lub rozgnieć tłuczkiem/wałkiem). Połącz z roztopionym masłem i przełóż do tortownicy. Dokładnie dognieć "ciasto" na dnie i brzegach - rancik powinien być dosyć wysoki. Przełóż gotowy spód do piekarnika i piecz przez około 15 minut. Dokładnie wystudź.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź. Żelatynę zalej ok. 1/4 szklanki wrzącej wody i wymieszaj do rozpuszczenia, również ostudź. Truskawki zmiksuj na gładką pulpę.
Twaróg przełóż do dużej miski, dodaj cukier i zmiksuj na wysokich obrotach. Dodaj roztopioną czekoladę i ponownie zmiksuj. Następnie partiami dodawaj zmielone truskawki i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ostudzoną żelatynę.
Na wystudzonym, ciasteczkowym spodzie poukładaj truskawki, rozcięciem do dołu. Następnie przelej sernikową masę do tortownicy i wyrównaj. Schowaj sernik do lodówki i pozwól mu stężeć (najlepiej przez całą noc). Przed podaniem udekoruj truskawkami i listkami mięty.
Ojej pychotka. Taki sernik kojarzy mi się z dzieciństwem kiedy to moja mama robiła bardzo podobny, właśnie latem
OdpowiedzUsuńTo musiało być fajne dzieciństwo ;)
UsuńSernik obłędny! i do tego taka piękna, fotograficzna oprawa - cudo! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńO wow, ależ genialny sernik tu prezentujesz! :)
OdpowiedzUsuńJak są truskawki, jest biała czekolada to od razu kupuję ten sernik w całości - najlepsze smaki lata! :D
Zdjęciami tak zaczarowałaś, że napatrzeć się nie mogę! :)
Piękna sceneria, po prostu cud, miód, malina (a właściwie truskawka! :))
No cóż, serników uczę się od najlepszych. Jeśli wiesz, co chce powiedzieć ;)
Usuńnajlepsze letnie ciasto!
OdpowiedzUsuńW rzeczy samej idealny :)
OdpowiedzUsuńJak dawno mnie tu nie było, ale widzę, że trzymasz poziom, ach :>
OdpowiedzUsuńJest piękny :)
OdpowiedzUsuńYour photos are very beautiful!
OdpowiedzUsuńThank you so much! :)
UsuńSernik wygląda przepysznie :) Jutro go zrobię, super zdjęcia :) Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na truskawkowy sernik na zimno z ziemią z ciastek. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń