wtorek, 5 maja 2015

Wiosna zrollowana

Jak Wam minął weekend majowy? Niezbyt deszczowo? Na Śląsku obyło się bez większych ulew, co więcej, słońce towarzyszyło nam przez niemal cały czas. Z początku było chłodno, ale z każdą godziną temperatura rosła. Z uwagi na to, że weekend spędziliśmy w mieście, musieliśmy się obejść bez grilla. Ale żadna strata, zaoszczędzony czas spędziliśmy na spacerach z psem, który w końcu mógł się zmęczyć. W ostatnią niedzielę postanowiliśmy się trochę przespacerować nad Chechłem. Pogoda bardzo nas zaskoczyła, podobnie jak inni spacerowicze, którzy postanowili opalać się nad brzegiem zalewu w strojach kąpielowych. Moja kurtka nagle okazała się być nie na miejscu ;) Spotkaliśmy żmiję zygzakowatą, zaskrońca (skubany miał ponad metr długości!), kilka jaszczurek i niezbyt atrakcyjnych nudystów. Jamnik natomiast odkrył uroki skoków do wody. Dzień zakończyliśmy w naszej ulubionej restauracji, która mieści się w dużym domu z owocowym sadem. Wiosną jest tam szczególnie pięknie, mnóstwo pięknych, kolorowych kwiatów!
Ale majówka już za nami. Nie folgowałam sobie zbytnio, nie licząc tej okropnie smacznej szarlotki z owocami. Poza tym trzymam się narzuconych wcześniej zasad i muszę przyznać, że nie sprawia mi to większego kłopotu. Warzywa nie muszą być nudne, można je podać na setki sposobów. Na przykład zawinąć je w papier ryżowy i zjeść z jakimś smakowitym sosem. Może z mango? ;) Wiem, że trudno je porównywać z ich smażonym odpowiednikiem, ale doskonale sprawdzają się jako przekąska do wieczornego seansu filmowego!



Wiosenne sajgonki z mango (spring rolls)
mango spring rolls

arkusze papieru ryżowego
1 średnie mango
1 średni ogórek zielony
1 awokado
kilka liści sałaty masłowej
kiełki słonecznika (lub inne)
świeża kolendra (opcjonalnie)

Sos:
1 średnie mango
2 łyżki octu ryżowego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka posiekanej mięty

Sos:
Mango obierz ze skórki i pokrój na większe kawałki, przełóż do blendera. Dodaj sok z cytryny i ocet ryżowy, zmiksuj na gładki sos. Na koniec dodaj posiekane listki mięty i czerwony pieprz do dekoracji. 

Mango obierz ze skórki i pokrój na cienkie paski. Ogórka pokrój wzdłuż w plastry, wytnij gniazda nasienne i również pokrój w cienkie paski. Podobnie postąp z awokado. Sałatę przepłucz pod bieżącą wodą i porwij na mniejsze kawałki. Kiełki przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Do głębokiego talerza wlej ciepłą wodę, następnie na kilka sekund zanurz w niej arkusz papieru ryżowego i przełóż go na blat roboczy. Składniki układaj na 1/3 wysokości arkusza, boczne brzegi zawijaj do środka, a następnie całość ciasno roluj (jak wrapy).
Podawaj z sosem z mango.




3 komentarze:

  1. Świetne, chętnie schrupałabym takie spring rollsy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, te spring rolls wyglądają fantastycznie! ;)
    A zdjęcia to po prostu mistrzostwo! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam je! :) Chętnie wypróbuję w tej wersji - z mango :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...