Ale majówka już za nami. Nie folgowałam sobie zbytnio, nie licząc tej okropnie smacznej szarlotki z owocami. Poza tym trzymam się narzuconych wcześniej zasad i muszę przyznać, że nie sprawia mi to większego kłopotu. Warzywa nie muszą być nudne, można je podać na setki sposobów. Na przykład zawinąć je w papier ryżowy i zjeść z jakimś smakowitym sosem. Może z mango? ;) Wiem, że trudno je porównywać z ich smażonym odpowiednikiem, ale doskonale sprawdzają się jako przekąska do wieczornego seansu filmowego!
Wiosenne sajgonki z mango (spring rolls)
mango spring rolls
arkusze papieru ryżowego
1 średnie mango
1 średni ogórek zielony
1 awokado
kilka liści sałaty masłowej
kiełki słonecznika (lub inne)
świeża kolendra (opcjonalnie)
świeża kolendra (opcjonalnie)
Sos:
1 średnie mango
2 łyżki octu ryżowego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka posiekanej mięty
Sos:
Mango obierz ze skórki i pokrój na większe kawałki, przełóż do blendera. Dodaj sok z cytryny i ocet ryżowy, zmiksuj na gładki sos. Na koniec dodaj posiekane listki mięty i czerwony pieprz do dekoracji.
Mango obierz ze skórki i pokrój na cienkie paski. Ogórka pokrój wzdłuż w plastry, wytnij gniazda nasienne i również pokrój w cienkie paski. Podobnie postąp z awokado. Sałatę przepłucz pod bieżącą wodą i porwij na mniejsze kawałki. Kiełki przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Do głębokiego talerza wlej ciepłą wodę, następnie na kilka sekund zanurz w niej arkusz papieru ryżowego i przełóż go na blat roboczy. Składniki układaj na 1/3 wysokości arkusza, boczne brzegi zawijaj do środka, a następnie całość ciasno roluj (jak wrapy).
Podawaj z sosem z mango.
Podawaj z sosem z mango.
Świetne, chętnie schrupałabym takie spring rollsy!
OdpowiedzUsuńWow, te spring rolls wyglądają fantastycznie! ;)
OdpowiedzUsuńA zdjęcia to po prostu mistrzostwo! *.*
Uwielbiam je! :) Chętnie wypróbuję w tej wersji - z mango :)
OdpowiedzUsuń