Chyba powinnam zacząć odliczanie - 9 dni. Weekend okazał się niezwykle
produktywny. Zdołałam przygotować 4 sesje, z których jestem całkiem
zadowolona. Niestety nie starczyło mi czasu na "coś na bloga", ale w
końcu to nadrobię. Oprócz tego uruchomiliśmy u babci manufakturę
pierogów i uszek. Standardowo na dwa tygodnie przed świętami ja, mama,
ciocia i babcia umawiamy się na przedświąteczne lepienie. Trwa to kilka
godzin, ale pozwala zaoszczędzić czas w tym newralgicznym,
przedświątecznym chaosie. Wałkujemy, wycinamy, lepimy, obgotowujemy,
mrozimy.. a w Wigilie wystarczy wrzucić do wrzątku. Proste, prawda?
Dlatego z okazji braku aktualnego materiału, wracam do przepisu, który wyjątkowo przypadł mi do gustu. Przy okazji pracy do drugiego numeru magazynu Maszkety, robiłam zdjęcia do przepisu Kasi z bloga Według Lokatej.
Wcześniej nie przyszło mi do głowy żeby przygotować domowy sok
przecierowy. I to był błąd, bo sok okazał się wyjątkowo pyszny i o wiele
lepszy od sklepowych odpowiedników. W łatwy sposób można modyfikować
jego smak, a w okresie zimowym wystarczy skorzystać z mrożonych owoców. Muszę także powiedzieć, że wyjątkowo dobrze mi się pracowało przy tych zdjęciach. Szczególnie dużo czasu poświęciłam dla błękitnego tła, które pozwoliło mi się poczuć jak Jackson Pollock ;)
Sok marchwiowo-owocowy
carrot & fruit juice
3 średnie marchewki
2 średnie jabłka
1 banan
sok z 3 pomarańczy
szklanka: malin / truskawek / brzoskwiń
500 ml wody
ksytlitol do smaku (opcjonalnie)
Marchew obierz, pokrój na małe kawałki i ugotuj do miękkości. Odcedź, przełóż ją do kielicha blendera i dodaj banana, starte jabłka i wybrane owoce (w sezonie polecam brzoskwinie). Wlej sok z pomarańczy i połowę wody. Włącz blender na wysokie obroty i miksuj przez dłuższą chwilę. Sprawdź smak i konsystencję, w razie potrzeby dodaj ksylitol lub wodę. Gotowy sok przetrzyj przez sitko. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
ile w tym zdrowia i witamin, no i oczywiście smaku! :)
OdpowiedzUsuńAle soczyste zdjęcia!
OdpowiedzUsuńRobię, co mogę :)
UsuńTaki sok w taką brzydką pogodę to zbawienie: ))
OdpowiedzUsuńChyba muszę zrobić powtórkę :P
Usuńidealny i jaki zdrowy :) nie to co napakowane cukrem soki w supermarketach!
OdpowiedzUsuńOtóż to!
UsuńKolor zniewala :)
OdpowiedzUsuńObłędne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńOdwaliłaś kawał dobrej roboty!!! *.*
Wygląda pięknie!
Smakuje jeszcze lepiej ;)
UsuńPiękne zdjęcia! Świetny przepis, nie każdy posiada sokowirówkę, a to jest idealna alternatywa!
OdpowiedzUsuń