środa, 10 grudnia 2014

Świąteczne foszki i focaccia

Trudno w to uwierzyć, ale święta już za dwa tygodnie. Mimo to jeszcze nie nastawiłam zakwasu na barszcz, nie upiekłam ani jednego piernika, nie spojrzałam na ani jedno cynamonowe latte. Od lat sobie obiecuję, że nastawię ciasto na piernik staropolski. Nope. Może to ten deszcz, może przez tę mgłę, może to mój nastrój, ale.. jakoś daleko mi do tych świąt. Nawet Franek i Elka nie pomagają. Zamiast tego wolę machnąć jakiegoś porządnego stir fry, zjeść chrupiącą pizzę, opchać się nachosami z guacamole i salsą. Słowem - kulinarnie, jak najdalej od świąt. Mam nadzieję, że do przyszłego tygodnia mi przejdzie, bo zaczynamy przygotowania. W tak zwanym międzyczasie mieszam w talerzu oliwę z octem balsamicznym i taką mieszanką nasączam focaccie. O ile zwyczajne świeże pomidory są w tym okresie niezjadliwe, koktajlowe zawsze trzymają fason. A jeśli nie macie, to pomińcie. Solo też wszystko gra.




Focaccia z pomidorami
focaccia with cherry tomatoes

300 g mąki pszennej chlebowej
15 g świeżych drożdży
łyżeczka miodu
150 ml ciepłej wody
łyżeczka soli morskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
15 pomidorków koktajlowych
kilka gałązek rozmarynu

Przygotuj zaczyn. Drożdże pokrusz do miski, dodaj miód, łyżkę mąki, kilka łyżek wody i wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj lnianą ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Resztę mąki przesiej do dużej miski, dodaj sól, oliwę, aktywny zaczyn i resztę wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zagniataj przez 10 minut. Gdy ciasto będzie elastyczne, przełóż je do naoliwionej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozciągnij formując podłużne placki grubości 1,5 cm. Blachę przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Po tym czasie placki posmaruj oliwą z oliwek, wykonaj kilka wgnieceń kciukiem i wypełnij je pomidorkami i gałązkami rozmarynu. Oprócz placki pieprzem i solą morską.
Piecz w temperaturze 190 st. C przez 35 minut.



10 komentarzy:

  1. Dobry pomysł na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, jak miałabym ochotę na taki wypiek! *.*
    Wygląda rewelacyjnie! :)
    A co do świąt to ja już w listopadzie zaczęłam panikować, czy aby wszystko zdążę zrobić, a obecnie pełna mobilizacja.
    I nawet śnieg spadł, więc już czekam z niecierpliwością!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u mnie kulinarna zima, ciasta będę piec chyba w Wigilię ;)

      Usuń
  3. jedne z piękniejszych zdjęćkulinarnych jakie widziałam. no i ta focaccia.. ach <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomicie wygląda ta focaccia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bajecznie, Focaccia przez duże F! :D Przepiękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...