Cobbler z owocami jagodowymi (2 porcje)
berry cobbler
1/3 szklanki mąki orkiszowej razowej
1/3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki brązowego cukru
50g miękkiego masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 małe jajko
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru
maliny, jagody, borówki, truskawki
Piekarnik nastaw na 190 st. C.
Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Jajko zmiksuj z masłem i brązowym cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawaj mieszankę mąk, stale miksując. Na koniec dodaj dwie łyżki mleka. Ciasto powinno być bardzo luźnie i łatwe do rozsmarowania. Przygotowana porcja wystarczy na dwie foremki o średnicy 15cm.
Wnętrze foremek natłuść masłem i wypełnij je owocami, z wierzchu posyp cukrem. Łyżką nakładaj na wierzch ciasto, równomiernie rozsmaruj.
Piecz przez ok. 40 minut, aż wierzch się zrumieni. Podawaj gdy nieco ostygnie.
W tak zwanym międzyczasie zapraszam Was do lektury nowego numeru magazynu Spring Plate. Oprócz artykułu o pomidorach mogę się pochwalić okładką (znowu!) i kilkoma pomidorowymi zdjęciami w środku. Redaktor naczelna jak zawsze zadbała o wszystkie detale, całość prezentuje się po prostu pięknie. Jest sezonowo, trochę wytrawnie, trochę słodko. Czytajcie i odpoczywajcie! :)
Owoców, zwłaszcza tych sezonowych nigdy za dużo :)
OdpowiedzUsuńOtóż to :)
UsuńAż mi ślinka cieknie. To musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i te zdjęcia, takie urokliwe <3
OdpowiedzUsuńPodkradam przepis, mniam!;)
OdpowiedzUsuńOwocami w takiej postaci już mnie skusiłaś :)
OdpowiedzUsuńCzekam na relację ;)
UsuńJa cobbler uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPiękna patelenka<3
Wygląda wspaniałe,,,zdjecia idealnie dobrane....cudo
OdpowiedzUsuńcrumble uwielbiam, w takim razie teraz pora na cobbler :)
OdpowiedzUsuńJejku, jak on ślicznie wygląda! *.*
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia!
Dziękuję :)
UsuńWłaśnie wyciągnęłam z piekarnika :) Wspaniały przepis, dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuń