poniedziałek, 28 października 2013

nie zasypiaj gruszek w popiele..


.. upiecz z nich ciasto!
Ostatnie dni są tak piękne, że zbrodnią byłoby siedzieć w domu (a przed komputerem.. olaboga!). Biegam po mieście, biegam po targach staroci, mogłabym tak biegać przez cały rok. Najlepiej mając przy sobie kilka słodkich, lekko twardych gruszek. Albo ciasto z takimi gruszkami. Albo jedno i drugie. 




Orzechowe ciasto z gruszkami
walnut pear cake
keksówka o wymiarach 30x12cm

150g zmielonych orzechów włoskich
200g mąki pszennej
125g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
120g masła, roztopionego
1 łyżka kakao
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2-3 łyżki mleka
2 duże gruszki
1 łyżka cukru trzcinowego




Formę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 st. C.
Do miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodaj orzechy i wymieszaj.
Do większej miski wbij jajka i zacznij ubijać za pomocą miksera. Stopniowo dodawaj cukier nadal miksując, potem wlej ekstrakt waniliowy i roztopione masło. Następnie partiami dodawaj mąkę wymieszaną z orzechami. Jeśli masa będzie zbyt zwarta, dodaj kilka łyżek mleka.
Gruszki umyj, podziel na ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne, a potem pokrój na grubsze plastry.
Ciasto przełóż do foremki i wyrównaj. Plastry gruszek układaj obok siebie w mniej więcej równych odstępach, wciśnij je głębiej w ciasto. Wierzch posyp łyżką cukru trzcinowego. 
Piecz przez 40-45 minut do suchego patyczka. Zostaw w foremce do całkowitego wystudzenia. 




9 komentarzy:

  1. Żadna gruszeczka nie pójdzie u mnie na stracenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to zabieganie i uwielbiam to ciasto z gruszkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie - jak murzynek z gruszkami mojej mamy ;)
    Tylko ten jest z orzechami, które wcisnęłabym dosłownie wszędzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zasypianie gruszek w popiele nie wchodzi w grę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Własnie wyjełam z piekarnika, pyszne! Dodalam cynamon i zmieloną kaszę jaglaną zamiast mąki. Dziękuje za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma za co! Fajna modyfikacja, aż sama spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gruszki, ciasto? Biorę! I idę na dwór, co by nie było, że w domu przed komputerem czas marnuję ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda świetnie! :) U mnie też dzisiaj gruszki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jagoda, ja wciąż czekam na aktualizację, szczególnie z Wiednia :P

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...