wtorek, 23 kwietnia 2013

Słodkie niepowodzenia przełożone nugatem

Są takie dni, gdy starasz się, jak tylko potrafisz, a efekt nie jest do końca zadowalający. Z tym przepisem walczyłam dwa dni. Zmieniałam, modyfikowałam, kombinowałam, by na końcu nie wyszły mi zdjęcia ;) Bywało gorzej, ale na pewno bywało lepiej. 
Zdjęcia zdjęciami, sam przepis jest wart spróbowania, choć wymaga trochę czasu i wysiłku. Lubię adaptować markowe słodkości na grunt domowy, próby z reguły kończą się sukcesem. Nie ukrywam jednak, że bywają droższe od swoich sklepowych odpowiedników, bardziej dietetyczne też nie są. Ale za to efekciarskie i smaczniejsze!
Chciałam wymyślić własny sposób na masę mleczną, ale pomysł Doroty okazał się najlepszy. Za to masa nugatowa to moja koncepcja, bez znanego, gotowego kremu orzechowego ;)



domowy Knoppers 
masa mleczna z przepisu Doroty z MW

Masa nugatowa

120g orzechów laskowych (bez łupinek)
120g migdałów (bez łupinek)
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
mleko skondensowane słodzone (puszka 530g)
50g posiekanych orzechów laskowych

Do tej masy przyda Ci się niezwykle wytrzymały blender albo malakser. 
Nagrzej piekarnik na 180 st. C. Orzechy laskowe wysyp na blachę i piecz przez ok. 10-15 minut. Przełóż na ściereczkę i mocno pocieraj, aż zejdą z nich łupinki. Migdały zalej wrzątkiem i obierz z łupinek. 
Wrzuć orzechy do pojemnika malaksera, dodaj kakao oraz mleko skondensowane. Zmiel na gładką masę. Na koniec dodaj posiekane orzechy laskowe i wymieszaj.

Masa mleczna
1 szklanka i 3 łyżki mleka w proszku
100ml mleka
4 łyżki cukru
170g masła w temp. pokojowej

Mleko wlej do rondla, dodaj cukier i zacznij podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij z ognia i ostudź. W dużej misce ubij masło na jasną, puszystą masę. Małymi partiami dodawaj mleko (w przeciwnym razie masa może się zważyć!), za każdym razem dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj mleko w proszku i dokładnie zmiksuj.

100g mlecznej czekolady
60g gorzkiej czekolady
3 wafle o wymiarach 27cm x 27cm


Wafle opiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 8-10 minut, aż lekko się zrumienia. 
Połóż pierwszy wafel na blat i posmaruj go równomiernie grubą warstwą masy nugatowej. Na rozsmarowana masę połóż drugi wafel i delikatnie go dociśnij, a następnie posmaruj mleczną masą. Ponownie przykryj waflem i lekko dociśnij. Tę misterną konstrukcje włóż do lodówki na desce, przykryj drugą deska i odczekaj ok. 30 minut, aż masy stężeją. 
W kąpieli wodnej roztop obie czekolady. Wyciągnij wafle i wierzch (od strony masy mlecznej) posmaruj warstwą czekolady. Całość ponownie przetransportuj do lodówki, tym razem bez obciążenia. Gdy czekolada stężeje, można zacząć kroić!

Tym razem polecam małe, czarne espresso. W przypadku latte możesz zjeść raptem jeden kawałek. Tak mało!



18 komentarzy:

  1. Czad, nie brakuje mu nic a nic :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie! O niebo lepiej niż sklepowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie smakują o dwa nieba lepiej :)

      Usuń
  3. cudne !! domowe o wiele zdrowsze i pewnie o wiele pyszniejsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam mniam mniam :)Cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tylko uważaj przy tym adaptowaniu i pamiętaj że słowa 'ptasie mleczko' są zakazane ;)
    Czy ta masa mleczna smakuje tak samo jak ta ze sklepowych Knoppersów? :O bo zaraz po masie z Kinder Bueno to najbardziej pożądany przeze mnie smak do opracowania w domu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy tak samo.. nie wiem. Nigdy nie rozkładałam wafelka na czynniki pierwsze. Ale nie da się zaprzeczyć, że jest pyszna! :)

      Usuń
  6. bardzo smakowite, chętnie bym się poraczyła do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze parę zostało, zapraszam :)

      Usuń
  7. Mm musiało smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. to jest czysta kokieteria, bo wyglądają świetnie! :) Zapraszamy do naszego wiosennego konkursu, pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiem, że zdjęcia zdjęciami ale jestem nimi zauroczone, wszak "wzrokiem również zjadamy"...
    No i sam przepis warty wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przy najbliższej sposobności wypróbuję ten przepis - ciasteczka wyglądają super.
    Pozdrawiam - koleżanka z blogowego spotkania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, czekam na relację. Mam nadzieję, że się uda :)

      Usuń
  11. Szalenie podobna mi się ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. kusi szalenie, knoppersa uwielbiam!<3

    OdpowiedzUsuń
  13. O kurczaki, knopers jak żywy!

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealne ! I to o ile zdrowsze niż kupne, super :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...