niedziela, 20 stycznia 2013

Czekolada, masło orzechowe, i biegnący czas

Co za zaniedbanie.
Wybaczcie mi moją dłuższą absencję. Jestem sama sobą oburzona, ale stało się tak dlatego gdyż ponieważ zrobiłam się niedawno starsza i najwyraźniej potrzebowałam tyle czasu, by fakt ten przetrawić. Stawanie się starszym, z wiekiem robi się coraz trudniejsze. Taka informacja potrzebuje dużo więcej czasu, by dotrzeć do ośrodka w mózgu, odpowiedzialnego za "afirmację". Może to te kruche synapsy, impuls gorszej jakości. Tak jednaj jest i lepiej nie będzie. 
Oprócz wątlejszego stanu ducha, reszta jest bez zmian. Mam nadzieję, że moja ludzka powłoka nie dozna większych uszczerbków. W przeciwnym razie ucierpi moje kobiece ego. 
Dość biadolenia.


Trzeba dbać o warstwę termoizolacyjną w okresie zimowym. W tym celu świetnie sprawdzają się ciasteczka. Na jeden kęs, zawsze pod ręką. Najlepiej przełożone czymś słodkim. Lub trochę słonym. Nie dajcie się zimie!

Przypominam o rozdaniu i niezwykle atrakcyjnym kubku termicznym (KLIK!). Na zgłoszenia czekam do 31 stycznia :) 

Czekoladowe ciastka z kremem fistaszkowym 
na ok. 30 sztuk

180g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
200g mąki pszennej
30g gorzkiego kakao

Nastaw piekarnik na 180 st. C.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Do masy przesiej mąkę i kakao, dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy formuj średniej wielkości kulki i układaj na blasze (zachowaj odstępy). Kulki spłaszcz dłonią. 
Piecz 18-20 minut.



Krem fistaszkowy

6 łyżek masła orzechowego (u mnie domowe)
100g kremowego serka
3 łyżki golden syrupu
sól do smaku

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dopraw solą do smaku. 
Gotowym kremem przekładaj ciasteczka. 




I ciasteczkowy potwór w tle ;)

 

6 komentarzy:

  1. Tak to już jest,że czas płynie niestety tylko w jedną stronę. Każdy wiek ma swoje plusy i to na nich trzeba się skupiać.
    Bardzo ładne zdjęcia. Apetycznie. ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. stawanie się starszym, może być całkiem fajne, wszystko zależy od podejścia ... krem fistaszkowy świetny pomysł, piękne ciasteczka zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagoda, 100 lat!
    A tak na marginesie te ciasteczka to całkiem sympatyczne są :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zaraz ugryzę zdjęcie! haha :) wyglądają tak pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasteczka wypróbuję! wyglądają pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne, poproszę kilka :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...