Orzechowe placuszki z kremową ricottą i borówkami (porcja dla jednej półprzytomnej osoby)
Kluczową rolę odgrywa tutaj blender, bo skraca czas pracy do minimum. Jeśli nie masz, zajmie to po prostu nieco więcej czasu. Orzechy możesz zmielić w blenderze, ale też posiekać. Wtedy placki będą przyjemnie chrupać.
Kluczową rolę odgrywa tutaj blender, bo skraca czas pracy do minimum. Jeśli nie masz, zajmie to po prostu nieco więcej czasu. Orzechy możesz zmielić w blenderze, ale też posiekać. Wtedy placki będą przyjemnie chrupać.
100g mąki pszennej
50g posiekanych lub zmielonych orzechów (migdały, włoskie, laskowe)
120 ml maślanki/kefiru/jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru trzcinowego
1 jajko (rozdzielone na żółtko i białko)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g posiekanych lub zmielonych orzechów (migdały, włoskie, laskowe)
120 ml maślanki/kefiru/jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru trzcinowego
1 jajko (rozdzielone na żółtko i białko)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i orzechy do miski - wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz maślankę i żółtko, dodaj o miski z mąką. Białko ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie połącz z pozostałymi składnikami.
Placki smaż najlepiej na teflonowej patelni, z minimalną ilością oleju. Nakładaj około dwie łyżki masy. Placki przewracaj na drugą stronę, gdy powierzchnia pokryje się pęcherzykami.
- serek ricotta (albo niesolony, kremowy serek)
- sok z cytryny
- cukier z wanilią
- borówki
Do serka dodaj sok z cytryny oraz cukier waniliowy, oczywiście według uznania. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z przygotowanymi plackami i sporą ilością borówek, w dowolnej kombinacji.
Nie zwlekaj z jedzeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz