czwartek, 30 sierpnia 2012

Jeszcze 5 minut..

Poranki bywają bolesne, prawda? Kołdra waży ponadprzeciętnie, promyki słońca tną powietrze niczym ostrze żyletki. Jedna noga smętnie zwisa z łóżka i modlisz się, żeby to była prawa. Na poranek trzeba być przygotowanym. Aby dzielnie stawić czoła nieuchronnemu, najlepiej zjeść dobre śniadanie. Prawie tak dobre, jak radzą dietetycy. 
 

 Orzechowe placuszki z kremową ricottą i borówkami (porcja dla jednej półprzytomnej osoby)

Kluczową rolę odgrywa tutaj blender, bo skraca czas pracy do minimum. Jeśli nie masz, zajmie to po prostu nieco więcej czasu. Orzechy możesz zmielić w blenderze, ale też posiekać. Wtedy placki będą przyjemnie chrupać.

100g mąki pszennej
50g posiekanych lub zmielonych orzechów (migdały, włoskie, laskowe)
120 ml maślanki/kefiru/jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru trzcinowego
1 jajko (rozdzielone na żółtko i białko)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i orzechy do miski - wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz maślankę i żółtko, dodaj o miski z mąką. Białko ubij na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie połącz z pozostałymi składnikami.
Placki smaż najlepiej na teflonowej patelni, z minimalną ilością oleju. Nakładaj około dwie łyżki masy. Placki przewracaj na drugą stronę, gdy powierzchnia pokryje się pęcherzykami.


 
  • serek ricotta (albo niesolony, kremowy serek)
  • sok z cytryny
  • cukier z wanilią
  • borówki

Do serka dodaj sok z cytryny oraz cukier waniliowy, oczywiście według uznania. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z przygotowanymi plackami i sporą ilością borówek, w dowolnej kombinacji. 

Nie zwlekaj z jedzeniem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...