niedziela, 6 kwietnia 2014

Nadal zdrowo, nadal bezglutenowo

Pozostaję nadal w temacie "gluten free".
Nie wiem, jak Wy, ale mimo próbowania wielu przepisów, godzin spędzonych w kuchni mam realny problem ze śniadaniami poza domem. Szczytem finezji są ostatnio sałatki z tartej marchewki i jabłka, bo unikam zwykłych kanapek (które bywały bardziej wymyślne od marchewki). Za każdym razem sobie obiecuję, że tym razem będzie inaczej i robię jakąś dobrą, funkcjonalną sałatkę, chlebek, jakieś ciasto. Jak typowy foodie, jak bloger kulinarny do cholery. Ale i tak każdy wieczór kończy się długim filmem lub przesiadywaniem z książką, a gdy już się od nich oderwę jest tak późno, że padam od razu do łóżka. Rano zaś toczę niesprawiedliwą walkę z budzikiem, na śniadaniowe fanaberie nie mam czasu.
Dzisiaj się jednak zawzięłam, a efekty mają wytrzymać do jutrzejszego poranka (wątpliwe). Zielenina przygotowała przepis na bezglutenowe ciasto śniadaniowe, zabrzmiało niczym głos z niebios "oto Twoja przepustka do zdrowego śniadania!". Zboczyłam ze zwyczajnej drogi powrotnej, kupiłam mąkę gryczaną, zmieniłam proporcje i kilka składników, i oto jest. Wilgotne, bez glutenu, niemal zdrowe. Na ten moment zostało pół blaszki, więc są szanse na drugie śniadanie. Koniecznie zróbcie! Dzięki Magda ;)


Bezglutenowe gryczane ciasto śniadaniowe
gluten free buckwheat cake
przepis od Zieleniny

ciasto:
200 g jasnej mąki gryczanej
60 g skrobi ziemniaczanej
2 jajka
150 ml mleka roślinnego (użyłam owsianego)
100 g oleju arachidowego
1 łyżeczka cynamonu
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
90 g cukru trzcinowego 
1 jabłko o wadze 200-250 g 
szklanka malin (mogą być mrożone)

kruszonka:
1 łyżeczka cynamonu
50 g płatków migdałowych 
3  łyżki brązowego cukru lub ksylitolu
50 g zimnego masła 50 g mąki gryczanej 

Nastaw piekarnik na 190 st. C. Dno keksówki o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę, skrobię, cynamon, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej roztrzep jajko z mlekiem i olejem. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj, następnie dodaj starte jabłko i dokładnie wymieszaj. W blenderze zmiksuj wszystkie składniki na kruszonkę, oprócz migdałow, które wmieszaj na koniec ręcznie.
Przełóż ciasto do keksówki i wyrównaj. Na wierzch wyłóż maliny, a na nie wysyp kruszonkę.
Piecz przez 60 minut do suchego patyczka.

20 komentarzy:

  1. wygląda cudownie!!!
    PS: Nie napisałaś ile dokładnie szklanek malin :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I nadal pysznie i zaskakująco :>

    OdpowiedzUsuń
  3. genialne ciasto! coraz bardziej podobają mi się takie bezglutenowe przepisy :) tyle w nim zdrowia, a jako śniadanie to pomysł idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też się w nich zakochuję :) muszę się tylko przekonać do innych form słodzenia (oryginalnie był ksylitol)

      Usuń
  4. Wspięłaś się na wyżyny. A co do Twoich nocnych praktyk z książką lub filmem, to nie Ty jedna :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Mam nadzieję, że Ty nie zapominasz przez to o śniadaniu, barrrdzo niezdrowo ;)

      Usuń
  5. Akurat w mojej kuchni stoi sobie taka samotna mąka gryczana . :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego, jak upiec, prawda? ;)

      Usuń
  6. Pora rozpocząć poszukiwania mąki gryczanej :) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam wszystko poza mlekiem roślinnym więc zrobię z normalnym. I tak czuję, że będzie meeega :D Lecę do kuchni!

      Usuń
  7. pierwsze zdjęcie mnie urzekło ! ♥
    (podbiera kawałek ciasta ze stołu)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się, będę robić następne ;)

      Usuń
  8. Świetny przepis, uwielbiam smak mąki gryczanej, na pewno zrobię ciasto, tylko bez jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak to ciasto pięknie wygląda. *.*
    Magiczne zdjęcia! C:

    OdpowiedzUsuń
  10. cieszę się bardzo, że przepis Ci się spodobał i że ciasto smakowało, polecam się :) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapomniałam w końcu napisać, że ciasto się udało :) Bardzo nam smakowało i pewnie jeszcze nie raz je upiekę :) Jutro dodam przepis do siebie :)
    Pozdrawiam!
    http://mientablog.com/wp-content/uploads/2014/04/ciasto-z-maki-gryczanej-z-malinami-4.jpg

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...