W poprzednim wpisie zapowiadałam wyjazd, dzisiaj przeżywam reisefieber.
Nerwowo pakuję ubrania i książki do torby, wybieram muzykę do
odtwarzacza, ładuję baterię aparatu i rozmyślam, co wpakować do kanapek
na podróż. Pyszny, domowy chleb tostowy wiele ułatwia. Muszą być lekkie i
jednocześnie sycące, chleb nie powinien namoknąć od składników. Mam
wprawę, więc o to martwię się najmniej. W kuchni stygnie razowy chlebek bananowy.
Wyjazd oznacza tymczasowe
osierocenie bloga, raptem tygodniowe. Ale nawet po tak krótkiej przerwie
trudno się rozkręcić. Dlatego na chwilę przed wyjazdem pojawia się
wieniec cynamonowy. Tegoroczny hit blogowy, wszyscy go pieką i u
wszystkich wygląda pięknie. Czy i mnie się udała ta sztuka, to rzecz
względna. Bezwzględne są smak i atrakcyjna forma. To zresztą ostatni
moment na wypieki z cynamonem, który niebawem odejdzie do lamusa na
rzecz rabarbaru i nowalijek. Chodzą słuchy, że w przyszłym tygodniu
powraca zima. Upieczenie tego drożdżowego wieńca jest oczywiste.
Drożdżowy wieniec cynamonowy
przepis z bloga just love cookin po moich modyfikacjach
300g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
170ml ciepłego mleka
15g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
30g roztopionego masła
1 żółtko
70g miękkiego masła
5 łyżek miałkiego cukru
3 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszaj na gładką pastę.
Z mleka, drożdży, 2 łyżek mąki i łyżeczki cukru zrób zaczyn. Dokładnie wymieszaj składniki, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W kubeczku wymieszaj przestudzone masło i żółtko.
Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp sól. Dodaj mleko z drożdżami, masło z jajkiem. Zagnieć elastyczne ciasto, zajmie Ci to kilka minut. Przełóż je do natłuszczonej miski, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 2-3 milimetrów, na kształt prostokąta. Wierzch ciasta posmaruj maślaną masą, niewielką jej ilość zostaw na później. Ciasto zwiń w rulon. Natnij je wzdłuż, jeden koniec zostaw złączony. Wywiń warstwy ciasta na wierzch i zwijaj je w luźny "warkocz". Ułóż ciasto w wieniec, wierzch posmaruj resztą masła. Przełóż wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw pod przykryciem na 30 minut.
Nastaw piekarnik na 200 st. C.
Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz jeszcze przez 5 minut.
Jedz póki świeże. Nie ma nic smaczniejszego niż jeszcze ciepłe ciasto drożdżowe.
cudowne, może ta zima się wystraszy i jednak nie wróci jak zapowiadają synoptycy.
OdpowiedzUsuńTaką mam nadzieję ;) jak wrócę, ma się zielenić!
Usuńuwielbiam! coś takiego chodzi za mną od tygodnia...
OdpowiedzUsuńdziś piekę chleb, ale w przyszłym tygodniu może "machnę" jeszcze takie drożdżowe cudo : ))
baw się dobrze na wyjeździe!
Dziękuję, na pewno będę. A chleb do kanapek właśnie stygnie.. ;)
UsuńCudowny, aż w domu zapachniało mi cynamonem... Aż szkoda jeść, ale nie wydaje mi się,m żebym mogła się powstrzymać :)
OdpowiedzUsuńZjeść i upiec następny ;)
Usuńczyż jest coś piękniejszego?
OdpowiedzUsuńWspaniały wieniec na drogę!
OdpowiedzUsuńNa koniec zimy raczej za wcześnie,bo u mnie dzisiaj jak w samym jej szczycie - śnieg,zawieja i minus na termometrze.
Może przywieziesz wiosnę?
Postaram się, choć w Austrii też zima powróciła :)
UsuńW ten sam dzień zrobiłam coś bardzo podobnego:)
OdpowiedzUsuńhttp://blog-babeczka.blogspot.com/2013/03/jabkowy-wianek.html
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam zapach cynamonu... Piękne zdjęcia ;) Pozdrawiam, gingerbreth.blox.pl
OdpowiedzUsuńIdealny jak z cukierni !! :)
OdpowiedzUsuńpięknie zdjęcia!Cieszymy się, że jedno z nich ozdabia też naszą stronę, dziękujemy! :)
OdpowiedzUsuńcoś słabo poszło to pożegnanie, u mnie dzisiaj śnieg i mróz :P To chyba sugestia żeby też upiec ten piękny wianuszek ;-)
OdpowiedzUsuńAż tak źle? A tu w Austrii piękna pogoda, temperatury mocno na plusie, pootwierane okna. Aż się wierzyć nie chce, że w Polsce wróciła zima.
Usuńto takie ładne! Szkoda, że totalnie nie mam cierpliwości do drożdży :<
OdpowiedzUsuńpięknie Ci wyszedł !
OdpowiedzUsuńNie bądź taka skromna, bo wyszedł absolutnie perfekcyjnie ! Mam bzika na punkcie cynamonu, więc muszę wypróbować koniecznie ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńAlways ensure you choose a method that is proven to remove skin tags without causing adverse effects and scarring.
OdpowiedzUsuńIn order to reassure yourself that your moles are safe from cancer, you would have to reinforces your observation by a doctor's diagnosis. But since something was happening I decided to keep trying for a few more nights.
Świetny, jutro piekę!
OdpowiedzUsuńHe accepts the repentance of His creatures, of whomever He chooses of His servants.
OdpowiedzUsuńAl-Qaadir (The Able) (The All-Powerful) He is the One Who is
able to do as He wills. Irascible emotionalism
in a person is a potential danger that can erupt out at any time, and have very serious repercussions.
my homepage; 99 names of allah